Evaluasi Parameter Mutu Ekstrak Air Daun Tahongai (Kleinhovia hospita Linn)

Authors

  • Hadi kuncoro Laboratorium Penelitian dan Pengembangan “FARMAKA TROPIS” Fakultas Farmasi Universitas Mulawarman, Samarinda, Kalimantan Timur http://orcid.org/0000-0002-3406-522X
  • Mutia Nur Sopiati Laboratorium Penelitian dan Pengembangan “FARMAKA TROPIS” Fakultas Farmasi Universitas Mulawarman, Samarinda, Kalimantan Timur
  • Hifdzur Rashif Rijai
  • Risna Agustina Laboratorium Penelitian dan Pengembangan “FARMAKA TROPIS” Fakultas Farmasi Universitas Mulawarman, Samarinda, Kalimantan Timur

DOI:

https://doi.org/10.21776/ub.pji.2022.007.02.06

Keywords:

tahongai, Kleinhovia hospita Linn, parameter spesifik, parameter non spesifik

Abstract

Tahongai (Kleinhovia hospita Linn) is a medicinal plant that has various properties. This study aims
to determine standardization parameters the tahongai aqueous extract. The research method was carried
out by macroscopic and microscopic observations on Tahongai powder, then extracted by infusion method.
The aqueous extract was then subjected to organoleptic determination, identification of secondary
metabolites, determination of water soluble content and determination of water content, heavy metal
contamination determination, and microbial contamination test. The result for determination of
standardization parameter were: yield of the infusion was 10.38961%. Organoleptic test showed solid
form, medium characteristic odor, black color and bitter taste. Identification of secondary metabolites
showed a group of secondary metabolites of saponins and triterpenoids. Determination of the water soluble
extract content 11.648% and the water content 10.328%. Heavy metal contamination Hg, Cd, Cr, Ni, Pb
and As respectively were <0.0001; <0.0001; 0.9167; 49.2815; <0.0001 and 44.1774 mg/Kg. Then on
microbial contamination, the result was 8.8 x 103 colonies/g. Based on PERKABPOM No. 12 of 2014,
the water extract of tahongai meets the minimum quality requirements for heavy metal content and
microbial contamination.

Author Biography

Hifdzur Rashif Rijai

Laboratorium Penelitian dan Pengembangan “FARMAKA TROPIS†Fakultas Farmasi Universitas Mulawarman, Samarinda, Kalimantan Timur

References

Kementerian Kesehatan RI. 2018. Riset Kesehatan Dasar; RISKESDAS. Jakarta; Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Paramita, Swandari. 2016. Tahongai (Kleinhovia hospita L.): Review Sebuah Tumbuhan Obat dari Kalimantan Timur. Research Gate, 2016, 9.p 29-36.

Arung, E.T.; Kusuma, I.W.; Purwatiningsih, S.; Roh, S.S.; Yang, C.H.; Jeon, S.; Kim, Y.U.; Sukaton, E.; Susilo, J.; Astuti, Y.; Wicaksono, B.D.; Sandra, F.; Shimizu, K.; & Kondo, R. 2009. Antioxidant Activity and Cytotoxicity of the Traditional Indonesian Medicine Tahongai (Kleinhovia hospita L.) Extract. Journal of Acupuncture and Meridian Studies, 2009, 2.p 306-308.

Soekamto, N.H.; Alfian, N.; Iwan, D.; Hasriani, A.; Ruhma, R.; & Agustono, A. 2010. Dua Senyawa Triterpenoid dari Tumbuhan Paliasa (Kleinhovia hospita L.) Famili Sterculiaceae. Jurnal Sains MIPA, 2010, 16.p 94-98.

Yuliana, Y.; Widarsa T.; & Wiranatha G. 2013. Pemberian Ekstrak Methanol Daun Paliasa Menurunkan Kadar Glukosa Darah Tikus Hiperglikemik. Jurnal Veteriner, 2013, 14.p 495-500.

Zhou, C.; Zou, L.; Gan, L.; & Cao, Y.L. 2013. Kleinhospitines A-D, New Cycloartane Triterpenoid Alkaloids from Kleinhovia hospita. Organic Letter, 2013, 15.p Vol 15. No 11.

Departemen Kesehatan Republik Indonesia. 2000. Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan Obat. Jakarta; Direktoral Jenderal Pengawas Obat dan Makanan.

Dewi, I.D.A.D.Y.; Astuti, K.W.; & Warditiani, N.K. 2013. Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol 95% Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.). Jurnal Farmasi Udayana, 2013, 2.

Ergina, Siti Nuryanti.; & Puspitasari, Indarini Dwi. 2014. Uji Kualitatif Senyawa Metabolit Sekunder pada Daun Palado (Agave angustifolia) yang Diekstraksi dengan Pelarut Air dan Etanol. J. Akad. Kim, 2014, 3.p 165-172.

Mahatriny, N.N.; Payani, N.P.S.; Oka, I.B.M.; & Asturi K.W. 2014. Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol Daun Pepaya (Carica papaya L.) yang Diperoleh dari Daerah Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali. Jurnal Farmasi Udayana. 2014, 3.

Triavana, Linda.; & Karouv, Stevie. 2015. Identifikasi Komponen Hasil Hidrolisis VCO dengan Kromatografi Lapis Tipis. B. Palma, 2015, 16.p 167-171.

Standar Nasional Indonesia. 2006. Petunjuk Pengujian Organoleptik dan atau Sensori. SNI 01-2346-2006. Badan Standardisasi Nasional.

Stahl, Egon. 1985. Analisis Obat Secara Kromatografi dan Mikroskopi. Bandung: ITB.

Arindah, D. 2010. Fraksinasi dan Identifikasi Golongan Senyawa pada Daging Buah Pepino (Solanum muricatum Aiton) yang Berpotensi sebagai Antioksidan. Skripsi. Malang: Universitas Islam Negeri Malang.

Agustina, Titin. 2010. Kontaminasi Logam Berat pada Makanan dan Dampaknya pada Kesehatan. TEKNUBUGA. Vol 2. No 2.

Widaningrum, Miskiyah dan Suismono. 2007. Bahaya Kontaminasi Logam Berat dalam Sayuran dan Alternatif Pencegahan Cemarannya. Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian. Buletin Teknologi Pascapanen Pertanian. Vol 3.

Sundari, Dian., Miko Hananto dan Suharjo. 2016. Kandungan Logam Berat dalam Bahan Pangan di Kawasan Industri Kilang Minyak, Dumai. Badan Penelitian Sistem Kesehatan. Vol 19. No 1.

Dewi. 2011. Analisis Cemaran Logam Timbal (Pb), Tembaga (Cu) dan Kadmium (Cd) dalam Tepung Gandum Secara Spektrofotometri Serapan Atom. Skripsi. Jakarta: FMIPA Program Studi Farmasi Universitas Indonesia.

Adji, Sandra Sukmaning., Deetje Sunarsih dan Sri Hamda. 2008. Pencemaran Logam Berat dalam Tanah dan Tanaman serta Upaya Menguranginya. Seminar Nasional Kimia XVIII. Yogyakarta: FMIPA Universitas Gadjah Mada.

Sari, Frederica Giofany Tirta., Diky Hidayat dan Dian, Septiani P. 2016. Kajian Kandungan Logam Berat Mangan (Mn) dan Nikel (Ni) pada Sedimen di Pesisir Teluk Lampung. Analit: Analytical and Environmental Chemistry. Vol 1. No 01.

Edukasi Kompas. 21 September, 2008. Bahaya Logam Berat Dalam Makanan.

Budiyanto, Fitri. 2011. Arsenik dan Senyawa Arsenik: Sumber, Toksisitas dan Sifat di Alam. Oseana. Vol XXXVI. No 4.

Downloads

Published

2022-06-30

Issue

Section

Articles